Terugblik op mijn eerste Web3 congres: VeeCon 2022
Op 19 mei 2022 reisde ik af naar Minneapolis (USA), voor VeeCon conference. Het beloofde de eerste one-of-a-kind Web3 congres te worden. Gary Vaynerchuk ging all-in en nodigde al zijn #VeeFriends uit. Aanwezig waren alle grote namen uit de space die hun visie delen over de toekomst van web3, NFT en cultuur.
“The world is confused. Kindness is the answer.” -Gary Vaynerchuk
Belangrijkste inzichten VeeCon 2022:
- Het is nog vroeg. NFTs winnen pas een klein jaar aan bekendheid en bijna iedereen die actief is in de web3 space is aan het pionieren. Herhaaldelijk kwam de vraag: ‘Waar in de cycle zijn we met NFTs?’ aanbod. Diverse gastsprekers geven aan dat ze denken dat we in het tijdperk rond 1991 van het internet zitten.
- Communities zijn het fundament van web3. Waar web2 vooral draaide om ‘betalen voor toegang’ zullen NFTs meer en meer gaan over ‘toegang tot x’ als je lid bent van een bepaalde groep. Mensen met vergelijkbare interesses, normen en waarden zullen zich verenigen in communities waarbij een NFT token als bewijs van deelname geldt.
- We hebben meer educatie nodig. De web3 beweging is nog jong en vergelijkbaar met het Wilde Westen van het internet in 1991. Iedereen is aan het pionieren en dagelijks worden er nieuwe ideeën geboren. Het is een spannende hoek vol nieuwe technologie. Er is echter ook nog steeds veel verwarring over hoe de nieuwe technologie werkt. Veel applicaties zijn nog erg onvriendelijk en als je even niet oplet trap je gemakkelijk in een van de vele scams die veel mensen hun kostbare bezittingen kosten.
Hoogtepunten VeeCon 2022:
Pharrell Williams
Pharrell ging vooral in op de belofte van web3; hoe blockchain technologie kan helpen bij een eerlijkere samenleving. Een samenleving waarbij iedereen mag meedoen. Er niet wordt gediscrimineerd. En je zelf de controle hebt over jouw identiteit.
We are the many. They are the few.
‘Web3 is scaring the system’, maar vervolgde hij. Onthoud: ‘We are the many. They are the few’. In zijn visie kan de innovatie van blockchain technologie niet meer terug in de spreekwoordelijke fles. ‘The genie is out of the bottle’ zogezegd. Dat betekend dat het enkel nog tijd kost voordat dit alles realiteit wordt.
Seth Green
Opvallend was het verhaal van Seth Green. Hij was bezig met een nieuwe tv show waarin zijn NFT (Bored Ape #8398) als ‘Fred’ de barman, de hoofdrol speelt. Helaas voor Seth is een paar dagen voor de officiële release zijn Ape ontvoerd eg. gestolen in een phishing scam.
Zie hier de trailer van Seth Green’s nieuwe tv show:
Guy Oseary
Oseary o.a. bekend van Bored Ape Yacht Club, Yuga Labs, en World of Women, was glashelder in zijn visie. Contracten voor artiesten met bijv. platenlabels, managers etc. zijn vaak een slechte deal voor artiesten. Artiesten zijn de creators, maar verdienen het minste aan hun creaties. NFTs lossen dit op! Iedere artiest. Of je nu net begint aan je carrière of al jarenlang beroemd bent. Iedereen heeft straks dezelfde voorwaarden in zijn of haar contract en de auteursrechten zullen geautomatiseerd worden behartigd.
Mijn broertje met wie ik op VeeCon was schreef een uitgebreide post over NFTs in de muziekindustrie.
Beeple
Wat opviel bij Beeple was iets anders dan zijn verhaal. Dat zat goed in elkaar. Helaas voor hem was zijn Twitter account gehackt en konden aanvallers zo vanuit zijn naam een phishing aanval uitvoeren. Volgens Forbes is er ruim $400.000 buit gemaakt.
Tyler Hobbs & Erick Calderon
De kunstenaars achter Fidenza en Art Blocks praten samen over generatieve kunst, zogeheten generative art. Ze praten over hoe generatieve kunst tot stand komt, welk deel van de computer is en welk deel van hun zelf. Ook lichtten ze een interessant technische aspect toe. Namelijk; hoe zorg je er voor dat de kunst die je vandaag koopt over 10 jaar nog kwalitatief goed blijft. Nieuwe technologie zorgt voor hogere resolutie, diepere kleuren en nieuwe bestandsformaten. Je wilt als eigenaar niet dat jouw kunststuk over 10 jaar in een onscherpe JPEG is veranderd.
Ian Rogers & William Allen
Beide heren waren vanuit een breakout sessie gepassioneerd aan het vertellen over blockchain technologie en beveiliging.
In web3 heeft een gebruiker de mogelijkheid om zelf volledig beheer over zijn bezittingen te hebben. Dat is fundamenteel anders dan bij web1 of web2 waarbij het beheer altijd bij een centrale partij ligt.
A 24 word seed phrase is scary. If you don’t find it scary you probably don’t understand it.
We beheren onze bezittingen in een wallet welke beveiligd is met een 24 woorden seed phrase. Je kunt extra beveiliging toevoegen door gebruik te maken van een hardware wallet. Het probleem? Gebruikers haten beveiliging!
De strekking van het verhaal was dat een goede beveiliging vaak haaks staat op een gebruiksvriendelijk product. Als ontwerper wil je zoveel mogelijk drempels weg nemen voor de gebruiker waar je als security specialist juist drempels wilt op werpen.
RTFKTS Studios bouwt aan de Metaverse voor Nike
RTFKT Studios is overgenomen door Nike. Ze bouwen met een team creatieve aan de nieuwste generatie sneakers. Nu nog enkel online te koop als NFT, maar uiteindelijk ook als fysieke schoen te bestellen en te ‘laden’, met jouw persoonlijk NFT skin als je die bezit. Artiesten kunnen zelf skins gaan ontwerpen en inladen op de fysieke schoenen.
Snoop Dogg, Champ Medici & Nick Adler
Snoop Doggy Dogg kocht alle rechten van zijn muziek terug zodat hij weer 100% de eigenaar is van zijn eigen content. De volgende stap is het toonaangevende Deathrow records — waar het ooit allemaal begon — een nieuw leven in te blazen. Deathrow gaat naar de metaverse en de muziek van Snoop Dogg wordt exclusief daar als NFTs uitgegeven. Hoe de exacte uitwerking eruit gaat zien is nog even afwachten, maar dat Snoop, Champ en Nick hoog inzetten op deze nieuwe trend mag duidelijk zijn.
Nick Adler werd ook gevraagd zijn ‘geheim’ in het spotten van nieuwe trends. Een van de belangrijkste indicatoren voor hem is Follow the talent. Als alle getalenteerde ondernemers en developers in web3 duiken dan is dat een goede indicator voor toekomstige ontwikkelingen, aldus Nick.
Al met al was het een zeer geslaagd event. Het was soms best pittig. In drie dagen ‘even’ op en neer van Nederland naar Minneapolis was toch iets uitdagender dan ik op voorhand had bedacht. De jetlag knalde er elke dag rond vier uur in de middag wel stevig in. Maar buiten dat was het absoluut de moeite waard.
Tot volgend jaar #VeeFriends!